zaterdag 8 november 2014

Mutserig receptenblog

Het Voedingscentrum heeft een handige applicatie op de website, die ik deze week pas ontdekte: de Klimaatweegschaal. Je vult in hoe je boodschappen doet, wat je eet en hoe je dat bereidt, en je ziet vervolgens in één oogopslag welke impact je maaltijd op het milieu heeft. Er bestaan twee versies van de Klimaatweegschaal: een eenvoudige en een uitgebreide.

Verander je elementen tijdens het invullen, bijvoorbeeld de bereidingswijze of een ingrediënt, dan wordt ook het verschil ten opzichte van eerder ingevulde informatie inzichtelijk gemaakt.
Zo kan de applicatie je helpen de meest milieuvriendelijke opties voor je maaltijden te bepalen.

Het is absoluut de moeite waard om het lekkers op je bord eens door een groene bril te bekijken. Volgens Milieu Centraal komt gemiddeld bijna een derde van de milieubelasting die een huishouden veroorzaakt, voort uit voeding.

Er zijn een paar simpele stelregels, die je in dit documentje nog eens beknopt ziet toegelicht (pagina 12  en 13). Dierlijke producten als zuivel en vlees hebben over het algemeen de grootste negatieve impact op het milieu, als je over eten praat. Dat betekent dus ook dat daar echt iets te winnen valt, als je milieubewuster wilt eten. Ook loont het om zo vaak mogelijk verse groenten en fruit te kopen in plaats van blikgroente. Het bewerken en verpakken van producten kost immers ook energie en grondstoffen.

Omdat het me moeite kost écht milieuvriendelijke maaltijden samen te stellen, en anderen misschien dus ook, deel ik bij deze een van mijn lievelingsrecepten. Eenvoudig te maken, lekker, gezond - en volgens de Klimaatweegschaal ook nog eens erg milieuvriendelijk (ondanks de blikgroente en eieren). We noemen het hier 'eieren in een pannetje'. Ook onze dochters  - bijna 2 en net 3 - smullen er van.

WAARSCHUWING!! Mensen die niet houden van mutserige receptenblogs doen er verstandig aan hier af te haken.

Fruit 1 grote gesnipperde ui, 2 gesnipperde knoflookteentjes en reepjes rode peper op matig vuur in wat olie. Voeg na een paar minuten 3 in blokjes gesneden tomaten en 1 in repen gesneden rode paprika toe. Doe na een minuut ook de inhoud van een potje witte bonen in tomatensaus en een blik tomatenblokjes in de pan. Spoel de inhoud van een blik kidneybonen af en voeg ook die toe.
Maak dan kuiltjes in de saus en breek daar vier eieren in. Laat nog twintig minuten op laag vuur staan, met het deksel op de pan, tot de eieren gestold zijn.

Serveer met stevig brood.

En: de boodschappen doe je natuurlijk op de fiets of te voet!

(De ingrediënten op een rij: 1 grote ui, 2 knoflookteentjes, 1 rode peper (ontdaan van de zaadjes), 3 flinke tomaten, 1 rode paprika, 1 potje/blik witte bonen in tomatensaus, 1 blik tomatenblokjes, 1 blik kidneybonen, 4 eieren en stokbrood of ander stevig brood)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten